Sami Kapanen, jääkiekkoilija

Olen Kapasen Sami, jääkiekkoilija jo toisessa polvessa. Jääkiekko on ollut minulle intohimo ja olen panostanut siihen paljon. Työkseni pelasin jääkiekkoa noin 20 vuotta Suomessa ja Pohjois-Amerikan NHL:ssa.

Jääkiekkoa olen pelannut useissa eri seuroissa. Urani aloitin juniorikiekon parissa Joensuu Kiekko-Pojissa ja Etelä-Vantaan Urheilijoissa. Sen jälkeen muutaman juniorivuoden jälkeen pelasin neljä kautta Kalpassa ja siitä sitten HIFK:n kautta siirryin Pohjois-Amerikkaan. NHL:ssa pelasin Hartford Wheelersissa, Carolina Hurricanesissa ja Philadelpia Flyersissa. 

Muutimme perheemme kanssa takaisin Suomeen 2008 ja jatkoin Kalpassa vielä useita vuosia pitäen välillä tauon. Peliurani lopetin tänä keväänä kotihallissa. Ottelu oli hyvin tunteikas kaikin puolin. Pitkän pitkä työurani tuli tältä osin päätökseen ja liki täysi jäähalli oli tunnelmassa täysillä mukana. Oli muuten urani mieleenpainuvimpia hetkiä.

Vaikka olen kaukalossa saanut paljon menestystä ja voinut toteuttaa itseäni ja unelmiani jääkiekkoilemalla, niin menestykseen on vaadittu todella paljon työtä, sitkeyttä ja itsekuria. Olen myös loukkaantunut urani aikana useita kertoja ja kerran vakava loukkaantuminen meinasi katkaista koko urani. Mutta uskalla kaiken jälkeen sanoa, että vaivannäkö kannatti ja esteet kasvattivat.

Vaikka olen työelämässä saavuttanut paljon, niin vähintään yhtä tärkeitä asioita on sattunut kaukalon ulkopuolella. Erityisen tärkeänä saavutuksena koen neljän lapsen isänä olemisen, jonka suuruista voittoa ei kaukalossa ollut mahdollista saavuttaa. Muutoinkin reiluus, rehtiys ja ihmisten jelppaaminen, erityisesti nuorten, on lähellä sydäntäni. Teen myös paljon työtä juniorikiekkoilijoiden ja nuorten parissa yleensäkin.

On ehdottoman tärkeää, että jokainen nuori löytää oman paikkansa elämässä. Työ omien mahdollisuuksien rajoissa on meille kaikille tärkeää ja merkityksellistä ja antaa mahdollisuuden toteuttaa itseään. Vaikka heti ei pääsisikään siihen unelmientyöhön, niin kaikesta työstä kuitenkin saa paljon ja erilaiset työkokemukset johdattavat kyllä elämässä eteenpäin. Mikään työ ei mielestäni ole vähäarvoista, vaan arvostan työtä ja niiden tekijöitä ihan laidasta laitaan. Ja kokemuksesta voin sanoa, että kovalla työllä voi saavuttaa myös unelmia.

Nuoret Duuniin 2017-hankkeeseen minua pyydettiin kummiksi tänä keväänä. Kuultuani asiasta hieman enemmän suostui tehtävää mielelläni, sillä myös tässä ominaisuudessa voin osaltani olla tsemppaamassa nuoria ja työnantajia eteenpäin tärkeässä asiassa. Työnantajat tiedostavat jo varsin hyvin, miten tärkeää on löytää työtä nuorille, tulevaisuuden työntekijöille. Uskon, että kampanjan tarjoama ilmainen myönteinen julkisuus nuoria työllistäville yrittäjille toimii.

Kannustamalla ja etsimällä mahdollisuuksia, olemalla reilu, pääsee nuorten kanssa usein pidemmälle kuin muilla tavoin. Ja joukkuepelaajana tiedän, että vain hyvällä yhteistyöllä tehdään maaleja säännöllisesti.

 

Materiaalipankki

Täältä löydät valmiita pohjia mm. työsopimuksiin ja -todistuksiin.

Lue lisää

Työllistäneet yritykset

Täältä löydät yritykset, jotka ovat työllistäneet kampanjassa nuoria.

Lue lisää

Vinkkejä työnhakuun

Aktiivisuus kannattaa, kun haet töitä. Tsekkaa vinkit.
 

Lue lisää