Riitta Ahonen, professori

Olen Riitta Ahonen ja toimin apteekkiopin professorina Itä-Suomen yliopistossa. Juureni ovat vahvasti Itä-Suomessa, sillä olen syntynyt Tuusniemellä ja viettänyt lapsuuteni ja nuoruuteni siellä. Koulutukseltani olen farmasian tohtori. Lisäksi olen suorittanut proviisorin ja farmasian lisensiaatin tutkinnot. Nuoret Duuniin kampanjakummiksi lähdin mielelläni, sillä työ on ihmisen perusoikeus.

Nuoruuteni duunit
Minun nuoruudessani työtä oli tarjolla kaikille tekeville käsille. Kesätyön saanti opintojen lomassa oli helppoa aktiiviselle työnhakijalle. Ensimmäiset palkkarahani ansaitsin kouluikäisenä perunannostossa ja jakamalla viikonloppuisin lehtiä. Keskikoulu- ja lukioaikaan työskentelin kaupassa, myymäläautossa sekä sairaalassa. Kaikista näistä työpaikoista olen saanut paljon oppia sekä kokemusta tulevaisuutta varten.
Opintoni yliopistossa rahoitin osittain tekemällä sijaisuuksia sairaalan vuodeosastolla ja myöhemmin apteekissa farmaseuttina ja proviisorina. Aiemmat työkokemukseni kaupan alalta pystyin hyödyntämään apteekkityössä – molemmissa tarvitaan asiakaspalvelutaitoja. Yhden kesän olin töissä lääketehtaassa.

Etsi duunia aktiivisesti
Tämän päivän nuorille työn saanti on haastavaa. Kannattaa tarjota itseään erilaisiin työpaikkoihin ja olla aktiivinen. Pätkätöistäkin karttuu kokemusta. Oma-aloitteinen ja iloinen työntekijä jää työnantajan mieleen ja lyhyet pätkät voivat poikia pidempiä työsuhteita. Jos sinulla on erityisosaamista, tuo se rohkeasti esille.

Palkkaa nuori kokeneelle työpariksi
Suomessa on tällä hetkellä yli 40 000 työtöntä nuorta. Heidät tarvitaan rakentamaan isänmaata. Työpaikka nuorelle on satsaus tulevaisuuteen. Nykynuorilla on taitoja, joita kokeneilta työntekijöiltä saattaa puuttua. He ovat taitavia sosiaalisen median käyttäjiä, usein kielitaitoisia ja myös kansainvälisiä. Hyödynnä nuorten osaamista kokeneen työntekijän työparina ja varmista hiljaisen tiedon ja osaamisen siirtyminen yrityksessäsi.

Kummius
Aion aktiivisesti puhua nuorten työllistymisen ja koulutuksen puolesta. Taloudellisesta lamasta noustaan yrittämällä ja tekemällä työtä. Työ ehkäisee syrjäytymistä. Töitä tulisi olla tarjolla kaikille ahkerille käsille - myös nuorille!

Riitta Ahonen, professori

 

Materiaalipankki

Täältä löydät valmiita pohjia mm. työsopimuksiin ja -todistuksiin.

Lue lisää

Työllistäneet yritykset

Täältä löydät yritykset, jotka ovat työllistäneet kampanjassa nuoria.

Lue lisää

Vinkkejä työnhakuun

Aktiivisuus kannattaa, kun haet töitä. Tsekkaa vinkit.
 

Lue lisää